uv sugarak

Az UV sugarak hatása az egészségemre

UV sugarak, láthatatlan ellenség..

Gondoltál már arra, hogy a nap milyen hatással van a szemedre? Bár a napozás vonzó barnulást eredményezhet a bőr számára, a túl sok napsütés leégést okozhat. Képzeld el, milyen hatással van a szemedre, ha nincsenek védve! A nap ultraibolya sugarai. Nem látjuk, nem érezzük őket, mégis nap mint nap megtámadják a szemünket. A bőrre gyakorolt ​​káros hatásairól ismertebb UV sugarak ugyanolyan károsak a szemünkre. 

Tudjon meg többet az UV-sugárzásról és a szeméről, hogy mindig védve maradjon.

Szemünk rendkívül érzékeny az UV sugárzásra, mivel az emberi test egyetlen belső szövete, amely közvetlenül van kitéve UV-fénynek .

A szem természetes védőmechanizmusai – a szempillák, a pislogás, a pupillatágulás – bizonyos mértékig segítenek megvédeni az UV-sugárzástól. Védőképessége azonban továbbra is korlátozott. 

A látás az egyik legértékesebb érzékszervünk. Bőrünkhöz hasonlóan óvnunk kell: a káros UV sugarak az egész életen át halmozottan hatnak a szemre, hozzájárulva a szembetegségek felgyorsulásához és a bőr korai öregedéséhez.

360°-os expozíció

Az UV sugarak nemcsak láthatatlanok, hanem körülöttünk vannak, mert visszaverődnek a környező felületekről, például vízről, hóról, ablakokról és járdákról. Valójában a teljes UV sugárzásnak csak a fele származik közvetlenül a napból. A másik fele közvetve jut el hozzánk a légkörben lévő felhőkön keresztül történő fénytörés vagy a körülöttünk lévő felületekről való visszaverődés útján. 

Még ha háttal a napnak nézünk, vagy árnyékban vagyunk, az UV sugarak elérhetik a szemünket. Ahogyan védenünk kell bőrünket az UV-sugárzástól, úgy a szemünkre is vigyáznunk kell.

 

UV sugarak hatásaMindennapi ellenség

Az év 365 napján

A közhiedelemmel ellentétben az UV-sugarak nem feltétlenül jelentik a napfény szinonimáját. Bármilyen időjárás, évszak és bármilyen fényes is van kint, az UV mindig jelen van a légkörben. Szemünk az év 365 napján UV sugárzásnak van kitéve, még felhős napokon is .

Az UV sugarak következményei a szemre

Az UV-sugarak károsak a szemre és annak különösen sérülékeny kontúrjára. Rövid távon átmeneti kényelmetlenséget okozhatnak, például vakító fényt, homályos látást, gyulladást és fotokeratitist . Az UV sugarak azonban sokkal fontosabbak a hosszú távú halmozott károsodásokért, mivel hozzájárulhatnak a szem korai öregedéséhez és a korai megjelenésű szürkehályoghoz .

Egyes szembetegségek és szembetegségek részben a normál öregedési folyamatnak tulajdoníthatók, és nem kerülhetők el. Az UV sugárzás okozta károsodást azonban teljesen meg lehet előzni UV-védelmet biztosító szemüveg viselésével. Látása és egészsége megőrzése érdekében elengedhetetlen a szem védelme. 

forrás: http://www.espf.com/uv/

Scroll to Top