kid, boy, glasses-388527.jpg

Tényleg több a szemüveges gyerek, vagy csak úgy tűnik?

Kékfény szűrő szemüveg gyereknek ?

Nagyon érdekes -és egyben elszomorító -adatra derült fény a közelmúltban, mely igazából az optika szakmában dolgozókat nem igazán lepte meg.

Egy Qustudio nevű szoftvergyártó cég 3 országban elemezte a koronavírus járvány első hullámai alatt, a gyerekek internethasználati szokásait. A 4-15 éves korosztály körében drámai emelkedést mért. Brit, amerikai és spanyol adatokat analizálva megállapították, hogy a brit családokban 100 %-kal emelkedett a weboldalak, applikációs látogatásának gyakorisága 2019-hez képest. Napi szintre lebontva ez 15 %-kal több internetezéssel töltött időt jelent, ha legalább mindig kékfény szűrő szemüveget hordanának….

 

Vajon ez hatással lehet a gyerekek látására? 

A Jama Ophthalmology 6-8 éves kínai gyerekek körében végzett kutatást rendkívül széles körben. 120 ezer gyermek vett részt a felmérésben, mely azt a döbbenetes eredményt hozta, hogy a 2020-as digitális oktatás ideje alatt 0,3 dioptriával romlott átlagosan a kutatásban részt vevők látása. Következésképpen ebben a korcsoportban kétszer annyi gyereknek van szüksége szemüvegre az éleslátáshoz, mint 2019-ben – vonta le a következtetést a Guardian. Kékfény szűrő szemüveg használata segítene ezeken az arányokon valamennyire. 

kékfény szűrő szemüvegA látásromlást két dolog együttes hatása befolyásolhatta, melyek a lezárások alatt egyszerre voltak jelen az életünkben. Egyrészt a monitorok és kijelzők előtt töltött idő emelkedése, másrészt pedig a szabadban töltött órák számának csökkenése. Ismert tény, hogy azoknak gyerekek, akik az átlagosnál 40 perccel több időt töltenek a szabad levegőn, 10 %-kal kisebb az esélyük a rövidlátás kialakulására, 3 éves időintervallumon belül.

A címben feltett kérdésre, a válasz tehát: igen. 

További aggodalomra ad okot, hogy nemcsak a látásukra volt rossz hatással a képernyők előtt töltött idő, hanem az alvás minőségére is, mely az egészséges fejlődés egyik legfontosabb alappillére. Egy londoni alvásklinika alapítója, Mandy Gurney meglátása szerint, nemcsak az időfaktor okozza az alvásproblémákat, hanem a látott tartalmak is megzavarják a gyerekek pihenését. 

De mégis mennyi a javasolt képernyőidő a fiatal korosztály esetében?

  • 1 éves kor alatt a WHO egyáltalán nem javasolja képernyős tevékenységet.
  • 2-4 évesek esetében napi 1 óránál kevesebb az ideális.

Az idősebbek számára nincsen pontos ajánlás, de fontos, hogy a gyerekek elég időt töltsenek a szabadban mozgással, hogy kompenzálják a kijelzők előtt töltött időt, és csökkentsék a rövidlátás kialakulásának, valamint az elhízásnak a kockázatát. 

forrás: szeretemaszemem.hu

Scroll to Top